Personalliggare har minskat svartjobben
Nyhet
Information

Personalliggare har minskat svartjobben

De elektroniska personalliggare som infördes inom byggbranschen vid årsskiftet för att komma åt svartjobb har bidragit till bättre ordning inom branschen, enligt fackförbundet Byggnads.

− Vi märker att de stora arbetsplatserna och huvudentreprenörerna har en bättre kontroll på vilka som finns inne på arbetsplatserna, säger Jim Sundelin, Byggnads ordförande i Västernorrland.

Den 1 januari 2016 införde Skatteverket nya regler om elektroniska personalliggare. Det vill säga en elektronisk förteckning över vilka som är verksamma på arbetsplatsen och när de kommit och gått på dagen. Skatteverket har ännu inte märkt av någon stor förändring, men från 1 juli tas det ut en avgift för de byggen som inte följer reglerna och man har börjat ta stickprover.

Personalliggarna och huvudentreprenörsansvaret menar Jim Sundelin är orsaken till bättre ordning på arbetsplatserna. Det handlar om att huvudentreprenören för ett bygge numera är ansvarig för att se till att alla regler och avtal följs på ett bygge, även av underentreprenörerna.

Sveriges Radio, P4 - Byggnads: Märker av bättre kontroll på arbetsplatserna

Sylvia Dahlén
sylvia.dahlen@sverigesradio.se