Skatteverket bötfäller byggare
Nyhet
Information

Skatteverket bötfäller byggare

Branschen är för dålig på tillämpningen av personalliggare, anser Skatteverket. Förra året utfärdades 7,3 miljoner kronor i sanktionsavgifter.

 

12 094 kontroller gjordes av Skatteverket på olika byggarbetsplatser i landet förra året. Syftet var att se hur den nya lag om elektronisk personalliggare, som infördes 1 januari 2016, följdes. Nu uppger Skatteverket att de hittat många brister.

– Vi konstaterar att det inte finns rutiner för en fungerande personalliggare på väldigt många byggarbetsplatser. Men viljan att göra rätt inom branschen är ändå stor, säger Conny Svensson, nationell samordnare för kontanthandel på Skatteverket.

Det första halvåret utfärdades inga sanktionsavgifter utan Skatteverket valde en mjukare väg för att alla företag skulle hinna med att etablera sina rutiner. Under andra halvåret 2016 däremot resulterade ungefär vart tionde besök i att sanktionsavgifter skrevs ut. Totalt utfärdades sanktionsavgifter på 7,3 miljoner kronor.

– Det är förhållandevis lågt och det skulle kunna ha varit betydligt högre med tanke på alla fel vi har sett. Vi kommer att göra återbesök och har felen inte rättats till då kommer vi att utfärda sanktionsavgifter, säger Conny Svensson.

De vanligaste felen är att de anställda inte registreras i personalliggaren och att den inte kan presenteras när Skatteverket kommer för att kontrollera. I år kommer kontrollen att skärpas.

– Vi kommer också att lägga mer resurser på att identifiera de byggarbetsplatser som omfattas av lagen men som inte har anmält bygget till oss, vilket de enligt lag är skyldiga att göra, säger Conny Svensson.

Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson ger en kommentar till Skatteverkets kritik:

– Det är ett allvarligt problem att vi inte kan få närvaroliggaren att fungera. Jag tror inte det beror på slarv, utan på att det är svårt att få det att fungera rent praktiskt. Vi måste därför tillsammans med Skatteverket hitta lösningar på att det ska bli enklare att göra rätt.

Ola Månsson beskriver hur förutsättningarna vid Skatteverkets kontroller kan se olika ut på exempelvis stora och små arbetsplatser.

– På små arbetsplatser kommer olika yrkeskategorier och går. Platsledningen finns inte alltid på plats och därför kan det ha varit svårt att svara på alla frågor när Skatteverket har kommit.

Han är mycket positiv till införandet av personalliggare, som Sveriges Byggindustrier själva verkat för i många år, och anser att det är ett mycket bra verktyg för att komma till rätta med osund konkurrens i branschen.

– Jag har stor respekt för Skatteverkets kontroller och att de tar ut sanktionsavgifter. Men jag hoppas också att de har överseende med de företag som försöker att göra rätt, säger Ola Månsson.