Om kortet

Spärra ett ID06-kort

För att förhindra otillbörlig användning ska ID06-kort alltid spärras när:
 
  • Kortet har blivit stulet eller försvunnit.
  • Kortet har blivit förstört eller fungerar inte längre.
  • Kortinnehavaren slutar på företaget.

Du kan enkelt spärra dina beställda ID06-kort när du är inloggad på ditt konto under "Historik"-fliken.

Om kortet

20 oktober 2018 lanserade ID06 en ny, säker kortstandard för såväl fysiska som Mobilt ID06-kort. Den nya kortstandarden har en tillitsnivå som heter LoA 2 (Level of Assurance 2), vilket innebär ökad säkerhet i ID06-systemet och på landets byggarbetsplatser.

ID06-kortet med LoA 2 ersätter det tidigare standardkortet. För att kunna beställa det nya ID06-kortet krävs säker identifiering av firmatecknare, kortbeställare och kortinnehavare via BankID eller pass. Detta sker i samband med kortbeställning via din kortleverantör. Samtidigt kontrolleras att företaget uppfyller grundläggande lagkrav för näringsverksamhet.
 
Det nya ID06-kortet bygger på en säkrare teknisk plattform och är utan EM-chip, för att minska sårbarheten för bedrägeri. Tekniken möjliggör tvåfaktorsautentisering eftersom kortinnehavaren även får en personlig PIN-kod. Det innebär också att företag kan uppgradera säkerheten på hela eller utvalda delar av arbetsplatsen såsom kontor, arbetsbodar och andra utrymmen där man förvarar värdefull utrustning. Kontakta din applikationsleverantör för att ta reda på hur nya tekniken påverkar funktionaliteten hos din befintliga ID06-utrustning samt vilka nya tjänster som erbjuds.
 

Mobilt ID06-kort

ID06 har även utvecklat en säker applikation för ett Mobilt ID06-kort med LoA2-nivå. Det mobila kortet kan jämföras med ett mobilt BankID och har samma grundfunktioner som det fysiska kortet. Det kan alltså användas för registrering i elektroniska personalliggare samt för in- och utpassering på arbetsplatsen. Funktioner kopplade till det mobila kortet utvecklas av ID06 applikationsleverantörer.
 

Elev- och lärarkort

Elever och lärare som vistas på en ID06-ansluten byggarbetsplats, till exempel i samband med praktik eller studiebesök, ska bära personliga ID06-kort.
 
Grundregeln är att det är företaget/organisationen som har ett anställningsförhållande, eller annat organisatoriskt ansvar för personen, som ska beställa ID06-kort till personen ifråga.
 
Kort till elever och lärare inom gymnasieskolans bygg- och anläggningsprogram samt bygginriktade introduktionsprogram beställs av Byggnadsindustrins yrkesnämnd (BYN). Kort till elever och lärare inom närliggande yrkesprogram på gymnasiet beställs av deras respektive yrkesnämnd (se faktaruta). Observera att gymnasieskolor som inte är branschrekommenderade/godkända av någon yrkesnämnd själva ska beställa kort till sina elever och lärare. 
 
  • Kort till elever och lärare på bygginriktade utbildningar inom yrkeshögskolan eller högskola/universitet beställs av skolan. 
  • Kort till elever som anställs under studietiden beställs av arbetsgivaren (byggföretaget). 
  • Kort till individer som praktiserar/utbildar sig via Arbetsförmedlingen beställs av Arbetsförmedlingen.
Support

Vi hjälper dig!

Vi har öppet alla helgfria vardagar

Måndag-Torsdag 07.00-17.00 (kontoret är öppet 08.00-17.00). 
med lunchstängt mellan kl 11.30-12.30
Fredag 07.00-16.00 (kontoret är öppet 08.00-16.00).
med lunchstängt mellan kl 11.30-12.30

   support@hantverksid.se

   010 - 10 29 300

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

När vi vill berätta något vi tror att du kan ha intresse av får du ett mejl från oss. Du kan när som helst avregistrera dig från nyhetsbrevet.